Hon får Trafikpriset 2020
Stort grattis Karin! Hur känns det att få trafikpriset?
- Det känns väldigt fint. Hedrande! En lång rad bra människor som jag uppskattar och i många fall haft glädjen att samarbeta nära med, har fått det före mig. Det är folk som gjort mycket för att utveckla den kollektiva kunskapen i vår bransch. Det känns, alldeles ärligt, väldigt stort att mitt namn skrivs in i den längden.
Hur hamnade du i branschen?
- I nästan hela gymnasiet tänkte jag bli journalist för att jag ville jobba med viktiga samhällsfrågor. Men så insåg jag mot slutet att jag skulle tycka att det vore förfärligt tråkigt att aldrig mer få brottas med ett klurigt matematiskt problem. Så blev jag civilingenjör istället. Strax efter examen korsade mina vägar lyckligtvis Arne Hanssons. Arne var en storartad person, kreativ och vidsynt transportforskare i Lund. Han såg någon sorts potential i mig och introducerade mig till trafikanalys och trafikmodellering som jag inte kunde ett dugg om då. Där hittade jag precis den mix mellan matematik och samhällsfrågor som jag hade varit på jakt efter Det öppnade dörrar till ett äventyr som fortsatt.
Karin är en uppskattad föreläsare, både som konsult på WSP och som forskare på LTH, Lunds universitet, där hon har en tjänst som adjungerad professor, knuten till det nationella kunskapscentrumet för kollektivtrafik, K2. Hon drivs av samarbetet med unga människor i branschen, att i dialog få bidra till studenters, konsultkollegors och doktoranders utveckling.
- Det är det häftigaste, att efter hand se dem lägga i i omkörningsfilen och försvinna mot horisonten.
Juryns motivering: "Med sina närmre 30 år i forskningsvärlden och akademin har Karin med sitt pedagogiska sätt utvecklat och bidragit till viktiga beslutsunderlag om bland annat höghastighetståg, trängselskatt och klimatscenarier. Karin är även en uppskattad föreläsare och har därmed bidragit till att bredda intresset för trafikplanering samt lagt grunden för många studenters fortsatta utveckling inom branschen."