Cykelvänlig skola – nytt projekt i hela Sverige

Cykelvänlig skola är ett projekt som syftar till att öka andelen barn och unga i Sverige som går och cyklar till skolan. Syftet med projektet, som drivs av Svenska Cykelstäder, är att stötta och uppmuntra skolor, föräldrar och kommuner i arbetet med säkra, trygga och hållbara resvanor för skolbarn.

Projektet vänder sig till alla skolor i Sverige, oavsett om kommunen/regionen är medlem i Svenska Cykelstäder. Anmälan är kostnadsfri och sedan den 16 augusti finns en digital plattform där samtliga skolor i Sverige kan anmäla sin medverkan och påbörja resan mot att bli ännu mer cykelvänliga med stöd av checklistor och verktygslådor.

Emilia Stenberg är projektledare för Cykelvänlig skola på Svenska Cykelstäder.

Emilia, hur föddes idén till projektet cykelvänlig skola?

Cykelvänlig skola tar inspiration från de många framgångsrika “Cykelvänlig arbetsplats”-initiativen som finns runtom i landet, som uppmuntrar arbetsplatser att förbättra förutsättningarna för anställda att cykla till jobbet istället för att ta bilen. Vi såg en stor potential att applicera samma tänk på att öka barns skolcykling och hjälpa skolor och andra aktörer med det målet. 

Varför är det så viktigt att öka cyklandet bland skolbarn?

Goda hälsovanor börjar i tidig ålder. Men en majoritet av dagens unga når inte ens upp till minirekommendationerna för fysisk aktivitet. Stillasittandet är ett av vår tids stora folkhälsohot som påverkar även barn och unga. Aktiva transporter är ett utmärkt sätt att få in extra rörelse i vardagen och för barn kan det ha en mängd andra fördelar också, som stärkt självförtroende, bättre skolresultat och gemenskap när man cyklar med andra. Dessutom är det roligt att cykla! 

Vad väntar mer konkret för de skolor som ansluter sig till projektet?

Skolor som vill delta i Cykelvänlig skola utser en kontaktperson som registrerar skolan på vår hemsida cykelvanligskola.se. När ni registrerat er går ni igenom en checklista som ger svar på hur cykelvänlig er skola är idag. Sen är det dags att börja plocka fler kriterier och stjärnor. Vilka kriterier ni väljer att arbeta mot är upp till er. Ta fram en handlingsplan och ta hjälp av vår verktygslåda med praktiska tips och inspiration för hur ni kan ta er framåt och bli cykelvänligare som skola.  

Vi vet också att skolorna inte kan lösa detta på egen hand, och därför har vi också inkluderat verktyg som riktar till kommun och region och vårdnadshavare. Vi har alla ett ansvar och roll i att bidra till barns säkrare och ökad cykling till skolan!